De drie beste supplementen voor je gezondheid

beste supplementen

Wanneer je gezond én gevarieerd eet zul je de meeste vitamines wel binnenkrijgen. Het is dan meestal niet nodig om supplementen te gebruiken. In sommige gevallen kan het echter een goede aanvulling zijn om bijvoorbeeld beter in je vel te zitten of beter te herstellen na een fysieke inspanning. In deze blog worden daarom drie belangrijke supplementen uitgelicht.

Vitamine D

Vitamine D is van essentieel belang voor sterke botten en tanden. Daarnaast speelt het ook een rol in de werking van je hersenen en bepaalde spierfuncties. Tijdens de zomermaanden is zonlicht een belangrijke bron van vitamine D. Echter valt deze bron deels weg tijdens de wintermaanden sinds er niet genoeg zonlicht is, met als resultaat dat er een vitamine D tekort ontstaat. Verdere bronnen van vitamine D zijn vette vis, zal, makreel of eieren.

Klachten van een vitamine D tekort zijn een gebrek aan energie, zwakkere botten of spier- en gewrichtspijn. Bovendien is vitamine D essentieel voor de aanmaak van het stofje serotonine. Dit wordt in de volksmond ook wel het ‘feel good’ hormoon genoemd sinds het je stemming positief beïnvloedt.

Magnesium

Magnesium stimuleert de aanmaak van hormonen, botopbouw en heeft invloed op de werking van je spieren in combinatie met het zenuwstelsel. Daarnaast speelt magnesium een belangrijke rol bij het reguleren van je cholesterol en bloedruk. Ook zou dit mineraal bijdragen aan een betere werking van insuline en het bloedsuikergehalte, iets wat dus geschikt is voor diabetes type 2 patiënten. Tot slot is magnesium belangrijk voor de aanmaak van melatonine, dit hormoon vervult een belangrijke rol in je slaap- en waakritme. Een tekort aan magnesium kan leiden tot slapeloosheid en vermoeidheid. Ook kan het leiden tot menstruatiepijn bij vrouwen. Magnesium is voornamelijk te vinden in graanproducten, melk, peulvruchten en noten.

Visolie

Wanneer men over visolie praat, doelt men op bepaalde vetzuren zoals omega-3. Deze vetzuren zijn te vinden in vissen zoals haring, forel en zalm. Verder vind je visolie in kleine hoeveelheden in eieren en bepaalde soorten vlees. Omega-3 vetzuren brengen de risico’s van hart- en vaatziekten omlaag en hebben ook een positief effect op huid, ogen en het geheugen.

Wanneer je voldoende omega-3 binnenkrijgt, zal de er een stijging van het ‘goede’ HDL cholesterol plaatsvinden én een daling van het ‘slechte’ LDL cholesterol. Ook is omega-3 effectief tegen ontstekingen en werkt het bloeddrukverlagend. Ook is visolie populair bij zwangere vrouwen, visolie draagt namelijk bij aan de ontwikkeling van het kind. Zo zou visolie een belangrijke rol spelen bij het spraak-, leer- en denkvermogen, het geheugen en de motoriek.